Продажба, монтаж и сервиз на климатична техника нова и втора употреба.

0887 877 177

 

15 Април,2014

Изгодно ли е за домакинството ни отопление с климатик?

Това е един от най-често отправяните въпроси към консултантите работещи в магазини за климатична техника.
Категорично, ДА! – е отговора на професионалистите от Д енд Д трейд ЕООД.

Едно от най-важните неща в случая е да се избере подходящ климатик за помещението, което трябва да бъде отоплявано. Ние препоръчваме преди да се предприеме покупката, да бъде направен оглед от специалист, за да прецени адекватно, каква машина да бъде поставаена.

В случая е важно да отбележим, че климатика задължително трябва да бъде инверторен! Много  важното е да се обърне внимание на  т.нар. коефициент на трансформация - COP. Това е съотношението между консумирана и отдаваната топлина. Добре е да се знае, че инверторните климатици обикновено отдават три пъти повече топлина от количеството енергия, което са погълнали, за да работят. И за сравнение само ще кажем, че при една обикновенна печка тип ,  „духалка”, отдаваната топлина и консумираното електричество са равни. Заради споровете, които се водят по тази тема в последните години, независими експерти направиха изчисление, в което заложиха параметрите на едно средностатистическо жилище между 60 и 75 кв.м. За тази квадратура беше окрупнен целия отоплителен сезон и беша направена съпоставака между вариантите за отопление. Ето и резултатите:

  • КЛИМАТИК - 234 лева за сезон
  • ПАРНО – 570 лева за сезон.
  • ГАЗ - 660 лева за сезон
  • ЕЛЕКТРИЧЕСКА ПЕЧКА- 842 лева за сезон
  • ПЕЧКА НА ДЪРВА – 500 и 1000 лева в зависимост от качеството на дървата
  • НАФТОВА ПЕЧКА – 1200 лева за сезон

Важно е да знаете, че за да бъде максимално ефективна работата на климатика през зимата, той трябва да работи целодневно. Просто когато излизате от вкъщи, намалявайте само температурата, но не спирайте машината. За да са по-ниски сметките за ток, трябва да се съобразите с още няколко неща при покупката на климатик и най-вече с квадратурата, която ще отоплявате и избора на подходящ климатик за помещението. Също така поне веднъж в месеца трябва да се почистват  филтрите и да се поддържат  чисти вътрешното и външното тяло на климатика.

Оценете
(8 гласа)
Top of Page